Het startschot voor het ontwikkelingstraject Anders Werken aan Zeist, werd donderdag 16 januari gegeven in Theater de Klinker. Met als doel: nieuwe initiatieven om Zeist met creativiteit te verbinden.

Centrale vraag: hoe kunnen we Zeist als landingsplek voor creatief en sociaal ondernemerschap ontwikkelen. Hoe kunnen we bestaande initiatieven versterken, toekomstige initiatiefnemers op weg helpen en wat er voor nodig is om dit tot een succes te maken?   

De gemeente Zeist, Bibliotheek Idea, Kunstenhuis De Bilt-Zeist, Hogeschool voor de Kunsten, de Vrije Hogeschool en diverse inwonersinitiatieven werken hierin samen aan een beweging van stadsmakers. Met ondersteuning van het stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie. 

Een goed gevulde theaterzaal luistert aandachtig naar de presentaties.

Na een korte inleiding van de cultuurmakelaar Casper Broekaart, nemen Floor Ziegler en Teun Gautier de zaal mee in de filosofie van het stadsmakerschap. Casper startte als initiator dit ontwikkelingstraject op.

Jaap Schoufour deelt zijn visie over de maatschappelijke meerwaarde van broedplaatsen en een stappenplan voor hoe creatieve broedplaatsen in Zeist ontwikkeld kunnen worden. Als hoofd broedplaatsen zette hij het broedplaatsenbeleid voor gemeente Amsterdam op.

Daarna is de zaal zelf aan de beurt. 

Socialdesign-bureau Afdeling Buitengewone Zaken ontwikkelde speciaal voor Zeist een toolkit. 

Expedities trekken Zeist in

Vier deel-expedities bestaande uit een dynamische groep professionals, inwoners, ambtenaren en studenten trekken Zeist in, om gewapend met onderzoekstools inwoners te interviewen. 

Stadsmakers verzamelen zich voor de Klinker.

Naast het centrum, de Utrechtseweg en Den Dolder wordt ook Vollenhove onder de loep genomen. 

Door op straat het gesprek aan te gaan en inwoners naar hun mening te vragen worden bijzondere inzichten opgehaald. 

‘Het is een bevestiging van wat je natuurlijk stiekem al weet’, vertelt een deelneemster. ‘We moeten vaker achter ons bureau vandaan en de wijken in! De goede ideeën liggen op straat, mensen weten waar ze behoefte aan hebben en kunnen dit vaak prima verwoorden.’ 

Ook Vollenhove is sterk vertegenwoordigd.

Aan de Utrechtseweg wordt even snel input opgehaald, terwijl mensen op de bus staan te wachten.

De deel-expeditie Den Dolder, die onder andere P’arts op de Willem Arntsz hoeve bezochten.

Bij terugkomst in de Klinker worden ervaringen per expeditie uitgewerkt om ze vervolgens weer in de theaterzaal te presenteren. 

Inmiddels is ook wethouder Marcel Fluitman aangeschoven. Namens het college neemt hij vandaag een dwarszitterbankje in ontvangst. 

De dwarszitter is speciaal ontworpen om de systeemwereld en leefwereld dichter bij elkaar te brengen.

Leerlingen van de Vrije Hogeschool willen de dwarszitter ook uitproberen en nemen de wethouder mee in hun plannen voor een creatieve broedplaats.

En hoe nu verder? 

7 en 8 februari zal in het pop-up stadslab in de galerie van Gea Boon aan het Emmaplein verder gewerkt worden om de input te vertalen naar concrete projectplannen. We nodigen iedereen uit om langs te komen!