In Noordwest Europa kwam de westerse beschaving maar langzaam op gang. Zodra echter de ploeg zijn weg vond door de klei ging het snel. Er ontstond iets dat de basis ging vormen voor kapitalisme, democratie en protestantisme: een mentaliteit waarin het contract belangrijker werd dan de familie.
In één avond beschrijft cultuurfilosoof Evert Jan Ouweneel zowel de opmars van het Westen in de afgelopen eeuwen als de ‘perfect storm’ waarin het nu verkeert.

Het verhaal van de mens
De theatercolleges van Evert Jan Ouweneel in Theater Figi zijn inmiddels een begrip in Nederland.
Al heel wat jaren weet deze cultuurfilosoof (te) grote onderwerpen als de wereldgeschiedenis, wereldreligies en wereldtrends in één avond helder samen te vatten. Dit keer pakt hij het anders aan en richt hij zich op het verhaal van de mens. Nog steeds vormen de grote onderwerpen het decor van zijn verhaal, maar nu stelt hij de vraag: wat doet het leven met ons, en wat doen wij met het leven?

Laat u in zes avonden bijpraten over veelkleurig mens-zijn in een almaar veranderende wereld. Over de strijdende mens die van de geschiedenis een eindeloze competitie maakt. Over de blozende mens die zowel gelijk als ongelijk wil zijn aan de rest.
Over de spirituele mens die naar méér blijft verlangen dan de aarde te bieden heeft, en over de westerse mens die met een uniek erfgoed de macht greep, maar inmiddels in woelige wateren verkeert. Halverwege de serie maakt de filosoof een overmoedig uitstapje en waagt hij zich aan het verhaal van de kwetsbare God, ontleend aan het invloedrijkste boek van onze beschaving: de bijbel. De laatste avond is gewijd aan de ‘laatste’ mens die zich inmiddels aandient: de geëmancipeerde mens die in een wereld vol planetaire kwesties is terechtgekomen, en met wat biotechnologie net zo lang kan knutselen aan zichzelf totdat de mens iets anders is geworden…

Meer informatie en/of reserveren

Meer informatie en/of reserveren