Tweemaal per jaar komt Demasqué, een Zeister theatergroep verbonden aan het Kunstenhuis, met een nieuwe voorstelling. Elk project vraagt vier maanden voorbereiding en bestaat uit zes voorstellingen in het weekend. Corona gooit ook hier zoals bij zoveel verenigingen roet in het eten. Toneelspelen betekent fysiek bij elkaar zijn. Als dat niet meer kan verdwijnt het enthousiasme en valt de groep uit elkaar. 

Marleen van Dalen, regisseur bij en lid van de artistieke commissie van Demasqué, vertelt dat de groep daarom is begonnen met online voorleessessies om de tijd in de lockdown te overbruggen. Deze voorleessessies zijn voor iedereen gratis toegankelijk. Per zoomsessie wordt een toneelstuk voorgelezen door zo’n 30 toneelspelers/voorlezers en er kijken en luisteren 15-20 toeschouwers. De zesde voorleessessie is gepland op 23 juni. 

Daarnaast zijn er online workshops, avonden waarop wordt geïmproviseerd of teksten worden geanalyseerd en methodes worden uitgeprobeerd. Deze online workshops zijn niet alleen toegankelijk voor leden, maar iedereen is welkom. 

Kaartenbak

In ‘normale’ jaren speelt Demasqué met ‘lef, passie en humor’ twee voorstellingen per jaar: één in het voorjaar en één met Kerst. Deze voorstellingen vinden plaats in het Kunstenhuis en heel soms op locatie. Het gaat om serieuze stukken, uitgevoerd door amateurs, geleid door (semi-)professionele regisseurs. Bijzonder aan de vereniging is de ‘kaartenbak’, waarin alle geïnteresseerde, potentiële spelers zijn opgenomen. Voor elke nieuwe voorstelling worden zij allen uitgenodigd om mee te doen aan open audities voor de rollen in het stuk. Zo verzekert men zich ervan dat elke rol optimaal wordt ingevuld met de meest geschikte kandidaat. Daardoor is het niveau van elke voorstelling hoog en voelt de groep én de toeschouwer het enthousiasme van iedere speler.

De vereniging organiseert ook masterclasses met grote namen uit de Nederlandse toneelwereld. ‘Dat zijn heel bijzondere ervaringen, die het spel verder verdiepen’, aldus Marleen. 

Iets anders dan TikTok of Instagram

Demasqué wil een vereniging zijn voor spelers van alle leeftijden. ‘Ouderen vinden toneelspelen een fijne uitlaatklep, maar toneel kan voor jongeren van nu een levensveranderende ervaring zijn’, vertelt Marleen. ‘Het is iets heel anders dan de kortstondigheid van TikTok of het swipen op Instagram’. Dat heeft ze ervaren op de school in Soest waar ze les geeft. 

‘Mensen vinden het moeilijk om zich lange tijd aan iets te verbinden. Korte projecten lijken beter geschikt om ze over de streep te trekken, maar als je eenmaal hun belangstelling hebt gewonnen, willen ze eigenlijk niet meer weg’. Demasqué is daarom op zoek naar nieuwe manieren om ieder te inspireren en te betrekken bij haar activiteiten. De vereniging denkt dat gevonden te hebben in een eenakterfestival, dat in het najaar van 2021 plaats zal hebben. 

Iedereen kan zich aanmelden

Marleen benadrukt dat iedereen zich aan kan melden bij Demasqué. Je hoeft geen ervaring te hebben, maar moet wel bereid zijn om je actief te verbinden aan een productie en van elkaar te leren. En als tekst niet je sterkste kant is, kun je je opgeven om mee te helpen met de decors, de kostuums, als technicus of als musicus. Ook dan kun je je helemaal onderdompelen in de ‘familie’, die zo’n theatergroep op den duur wordt. De auditie voor het eenakterfestival is begin september, dus als je je nu aanmeldt voor de ‘kaartenbak’ heb je kans dat je een rol krijgt in het nieuwe stuk!

Aanmelden voor de ‘kaartenbak’ en de nieuwsbrief kan op www.demasque.nl. Sfeerproeven kun je op de facebookpagina van Demasqué. De zesde GRATIS voorleessessie onder de titel ‘Demasqué Leest: GSM’ is op 23 juni. Daarvoor moet je je wel even registreren via de site van Demasqué. 

————————

Dit is een blog van gastredacteur Flox den Hartog Jager voor Cultuur in Zeist.

Na een carrière van meer dan twintig jaar in het bedrijfsleven, ben ik sinds 2014 fulltime werkzaam als beeldend kunstenaar eerst in De Bilt, maar sinds het najaar 2019 woon ik in Zeist. Ik werk met textiel, vooral omdat je daarbij veel technieken kunt gebruiken en lekker kunt experimenteren. Van 2002 tot 2009 schreef ik artikelen over mijn experimenten met textiel voor een tijdschrift. Daarnaast organiseer ik zo nu en dan  masterclasses en tentoonstellingen. Op dit moment zijn de voorbereidingen voor een tentoonstelling van Beeldboeken/Artist Books in den Dolder, die in het najaar gehouden zal worden in volle gang. Er zullen bijzondere boeken van meer dan 45 kunstenaars worden tentoongesteld.

Om mijn weg in Zeist en de Zeister kunst en cultuur te vinden leek het mij leuk om artikelen te schrijven voor de website CultuurinZeist.nl. Daarin zal ik verslag doen van tentoonstellingen en evenementen en af en toe een interview houden met leden van Zeister culturele verenigingen. 

Wil jij ook bloggen voor Cultuur in Zeist? Mail dan naar info@cultuurinzeist.nl.