Theatro Triori uit Driebergen/Doorn speelt het beroemde theaterstuk Bloedbruiloft uit 1933 van Garcia Lorca (1898-1936). Een Spaanse “Romeo en Julia” over een verstikkend verstandshuwelijk, waarin verlangens en gevoelens geen ruimte krijgen binnen de harde tradities van het Spaanse platteland aan het einde van de 19e eeuw. Wanneer een Spaans meisje in die tijd oud genoeg was om te trouwen, moest ze de wens van haar ouders volgen en een goede partij haar jawoord geven. Ze wist dan dat ze voor de rest van haar leven tussen vier muren zonder uitzicht zou moeten vertoeven. En al haar verlangens en dromen zou moeten opgeven.

In Bloedbruiloft is Lucia zo’n meisje dat heeft ingestemd om te trouwen met een man uit een  goede familie. In haar hart houdt zij echter nog van haar eerdere minnaar Leonardo. Maar de familie van Fernando heeft de broers en vader van de aanstaande bruidegom vermoord, wat de verhouding tussen de twee families op scherp zet. Als de impulsieve en gepassioneerde Leonardo hoort dat zijn grote liefde Lucia gaat trouwen, wil hij haar nog één keer overtuigen van zijn liefde. Hij doet dat  op de dag dat Lucia gaat trouwen met alle consequenties van dien.

Bloedbruiloft is een gepassioneerd, zwoel stuk waarmee u zich even in Spanje waant. Het stuk wordt uitgebreid ondersteund door traditionele gitaarmuziek, zeer fraai uitgevoerd door Armando Espinoza.

Lorca schreef driehonderd gedichten en vijf toneelstukken, waaronder de Bloedbruiloft. Het stuk vertoont vele parallellen vertoont met zijn eigen leven. Lorca heeft altijd geknokt om zichzelf te mogen zijn, zijn bloed te mogen volgen, trouw te zijn aan zichzelf. Niet ingedampt, zeker niet in de liefde. Maar het liep slecht voor hem af. Kort maar hevig en gepassioneerd heeft hij geleefd. Ook zijn einde was gewelddadig en bloederig.

Gespeeld door: Theatro Triori

 

Meer informatie en/of reserveren