Barok Op Zaterdag (BOZ) is een evenement bedoeld voor ensembles bestaande uit gevorderde amateurs en semi-professionals. De workshops die deze dag gegeven worden zijn bedoeld voor ensembles die meer willen weten over de muziek en speel- en zangtechnieken van renaissance, barok of de klassieke periode. Naast diverse workshop-rondes waarin wordt lesgegeven door professionele experts, zijn er inspirerende lezingen.

Deelname kost €69 en is inclusief koffie, thee, een eenvoudige lunch. Voor meer meerprijs van €10 kan men op het Slot ook het avondeten nuttigen.
Inschrijven kan via onze ticketshop

Deelnemers van Barok op Zaterdag krijgen korting op de activiteiten op zondag.
Gebruik de actiecode die op het deelnemersticket staat om gebruik te maken van deze korting.

Barok op Zaterdag vindt dit keer plaats op zaterdag 16 februari in Slot Zeist. Bovendien zijn er nu ook dans-workshops en een docentenconcert op de volgende dag, zondag 17 februari, maar deze staat verder los van de zaterdag. Alleen worden een of twee ensembles geselecteerd, die zaterdag hebben deelgenomen, om op te treden als voorprogramma van het middagconcert door docenten van BOZ.

Het thema is dit jaar “Dansen in de Barok”.

Kunnen dansen volgens de regels van de etiquette was niet alleen een verplichting voor een ieder die maar een beetje van stand was, het werd in de barok ook Kunst met een grote K. Een saillant detail is, dat met name vrouwen een belangrijke rol kregen bij het ontwikkelen van de barokdans. Een van die danseressen was bijvoorbeeld Marie Sallé die niet alleen veel met Rameau samen werkte, maar ook bijvoorbeeld Gluck en Händel om muziek vroeg om daar haar eigen choreografieën op uit te leven. Een van haar beroemdste creaties is de dans van de roos in Rameau’s ‘Les Indes Galantes’, waarin uitgebeeld wordt, hoe deze bloem belaagd wordt door de Noordenwind, maar vervolgens door de zuidenwind (Zephyr) wordt gered.
Maar behalve deze bijzondere dansen die eigenlijk een soort pantomime waren en vooral verhalen uitbeeldden, kan je ook de gewone volksdans terugvinden in de barok. Zoals de Gavotte die van oorsprong uit de Franse Alpen komt, de Bourrée die nog steeds in Frankrijk gedanst wordt, de Gigue die eigenlijk een Jig uit Schotland is en de Sarabande die zelfs van oorsprong uit Guatemala komt!

En kun je op dansen zingen?
Michel L’Affilard, Franse tenor uit de barok schreef een boek waarin hij de muzikale principes aan zangers uitlegt en eindigt met een aantal ‘airs en movement’, liederen met als tempo-aanduiding ‘gavotte’, ‘bourrée’ enz.
Maar ook waar het niet letterlijk beschreven is, vind je in vocale muziek de dansvormen terug. Johann Sebastian Bach, om maar de beroemdste barokcomponist als voorbeeld te noemen, gebruikt de dans zeer vaak in zijn vocale muziek om daarmee niet alleen tempo, maar ook karakter aan te geven. Het is dan ook een bijzonder avontuur om dansvormen op te sporen in de vocale muziek van die tijd.
Dus zangers, ook voor jullie is het interessant, dat Ricardo Barros de volgende dag een workshop barokdans gaat geven.

Workshops zaterdag

De ensembles krijgen les van een team van masters en experts in de Oude Muziek die zowel docerend als uitvoerend de ensembles leiden en inspireren.
Op deze zesde editie van Barok op Zaterdag zijn speciale gastdocenten Ricardo Barros, internationaal bekend dansmeester en choreograaf van oude muziek en Lucia Meeuwsen, pionier in het zingen van oude muziek en inmiddels met een schat aan ervaring op dit gebied.
Ricardo Barros zal ook een lezing geven over de geschiedenis van de dans en de praktijk van het dansen in de barok: ‘Amongst mouvements & retakes’.

Aan het eind van de dag zal een selectie van de deelnemende ensembles zich presenteren. (Toegang gratis)
Grotere ensembles geven ‘s avonds een concert. Toegang: €15 (Deelnemers van BOZ gratis)

Inschrijven workshops en ticketverkoop avondconcert via onze ticketshop

Inschrijven via de ticketshop

Deelname Barok op Zaterdag 2019

Zaterdag 16 februari 2019 / €69.-

– Workshops
– Lezingen
– Inclusief koffie, thee en lunch
– Voor een meerprijs van €10.- kan men op het Slot ook het avondeten nuttigen Inschrijven voor Barok op Zaterdag 2019

Toehoorder zaterdag 16 februari

Als toehoorder kunt u de coaching-sessies, repetities, lezingen en presentaties op zaterdag bijwonen en genieten van Barokmuziek op hoog niveau. Er zal dit jaar niet alleen een presentatie van de ingestudeerde stukken zijn aan het eind van de dag, maar ook een avondconcert waar de grotere ensembles zich zullen laten horen.

Meeluisteren? Kosten  zijn €10,- per persoon. Hiervoor kunt u de gehele zaterdag meeluisteren, kijken, lezingen en presentaties bijwonen (uitgezonderd het avondconcert, koffie, thee en lunch zijn niet inbegrepen.).
Inschrijven als toehoorder kan via onze ticketshop

Dansworkshop en concert zondag

Zondag is er een dansworkshop waar men zich apart voor moet inschrijven, maar waarvoor geen specifiek niveau is vereist. Deelname €10 (BOZ-Deelnemers: €5).
Inschrijven voor de dansworkshop kan via onze ticketshop

Om 15:00 is er een docentenconcert met in het voorprogramma geselecteerde ensembles van de BOZ-dag. Toegang: €17,50 (BOZ-deelnemers: €12,50)
Tickets voor het docentenconcert zijn verkrijgbaar via onze ticketshop

Parallel zal er een dansworkshop voor kinderen zijn. De Barokkids zullen deze dansen begeleiden. Deelname €5.
Inschrijven voor de dansworkshop voor kinderen kan via onze ticketshop

Georganiseerd door Het KunstenHuis i.s.m. het ArtEZ-Conservatorium

Meer informatie en/of reserveren