Gebaseerd op het werk van de Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog

‘Sal Ek Altyd Wit Wees’ is een multimediale voorstelling met superieure musici: Trombonist Wolter Wierbos, componist/pianist/bassist Ernst Glerum en acteur/zanger/accordeonist Felix Strategier. Videast Martijn Grootendorst plaatst met spel van video en licht spelers en bezoekers voortdurend in een ander (politiek) landschap.

De verpletterende teksten van Krog zijn voor een deel heel persoonlijk, ruig en kwetsbaar. Voor een ander deel zijn ze fel politiek gekleurd, ze komen immers voort uit het Zuid-Afrika met zijn enorme politieke en raciale tegenstellingen. Niet voor niets is de titel van een van haar gedichten: Land van genade en verdriet.

tussen jou en my
hoe verskriklik
hoe wanhopig
hoe vernietig breek dit tussen jou en my
soveel verwonding vir waarheid
soveel verwoesting
so min het oorgebly vir oorlewing
waar gaan ons heen van hier?
jou stem slinger
in woede
langs die kil snerpende sweep van my verlede
hoe lank duur dit?
hoe lank vir ‘n stem
om ‘n ander te bereik
in díe land so bloeiende tussen ons

De teksten zijn geschreven op een ander deel van de aarde. Een veel warmer deel, met een ander ritme en met andere kleuren, in een ander landschap. De taal komt ons bekend voor, verwart ons en inspireert ons bovenal. Door de verbluffende schoonheid van het Afrikaans van Antjie Krog en de medewerking van wereldberoemde musici belooft ‘Sal Ek Altyd Wit Wees’ een magische voorstelling te worden.

Muziek, theater, beeld en poëzie vormen samen de wapperende vlag van Zuid-Afrika: Kleur komt nooit alleen nie

Meer informatie en/of reserveren