Erik en Joke Sonneveld, bijenhouders, wordt het meest gevraagd of ze niet vaak worden gestoken. Iedere imker weet dat dat zo nu en dan gebeurt. Hoe vaak men het doelwit wordt hangt af van vele factoren: temperament van een bijenvolk, jaargetijde, omgang met de bijen. Maar wat weet ú eigenlijk over bijen, wespen, hoornaars en hun leefwijze en gedrag? Over honing, pollen, stuifmeel en bijengif? De honingbij is al geschiedenislang een metgezel van de mens. En wordt veelvuldig in folklore, mythologie en legendes genoemd. Als bestuivers zijn ze van onschatbare waarde voor ons mensen. Denkt u aan ons voedsel en dan de propolis: hun afweer wordt nu voor ons belangrijk als nieuw antibiotica in medicijnverwerking. En niet te vergeten de koninginnegelei, wederom veel gebruikt in medicijnen. Erik en Joke vinden het produceren van honing minder belangrijk, maar laten u er in de pauze graag van proeven. Zij verkopen hun honing ter plekke (contante betaling) en gebruiken de opbrengst om projecten op te zetten ter bescherming en tot instandhouding van de wereldwijde bijenpopulatie. Verwondering past ons bij de honingbij, die in rangorde zover van de mensen afstaat, maar ons dwingt te bekennen dat we niet zonder ze kunnen.


Organisatie: ASZ
Spreker: Erik en Joke Sonneveld, bijenhouders
Entree: € 5,00 LedenASZ/VriendTT € 3,50

Meer informatie en/of reserveren