‘De moeder de vrouw’  is het thema van de Boekenweek 2019 (23 t/m 31 maart). Bibliotheek Idea Zeist nodigde daarom Hugo Borst uit om te spreken over de twee boeken die hij schreef over zijn moeder: Ma en Ach moedertje.

Ma

Hugo Borst zorgde voor zijn zesentachtigjarige moeder, die aan dementie leed. Op ontroerende en vaak geestige wijze schreef hij over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest en de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis. Intussen haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd en aan zijn moeder in betere tijden. Ma is een liefdevol en prachtig geschreven portret van een moeder en haar zoon.

Acht moedertje

In Ach, moedertje woont de moeder van Hugo Borst inmiddels op de gesloten afdeling van een verpleeghuis. We volgen haar dagelijkse leven en dat van haar acht medebewoners. Van heel dichtbij schrijft Hugo over zijn moeders achteruitgang, over het verdriet om wat verloren gaat, de terugkerende valpartijen én het plezier in de bonte woongroep, want gelachen wordt er heus. Maar er is ook ergernis. Hugo maakt zich kwaad over de gigantische werkdruk van de verzorgenden in het Verpleeghuis, en de arrogantie van de zorgbestuurders. Trouw gaat hij bij ma op bezoek, en zittend aan haar zijde vraagt hij zich af wat er van haar leven nog over is.

Deze schrijversontmoeting is een gezamenlijk initiatief van Boekhandel Kramer & Van Doorn, Bibliotheek Idea Zeist en Literair Zeist.

Locatie: Bibliotheek Idea Zeist
Datum: woensdag 27 maart 2019
Tijd: 20.00-22.00 uur
Kosten: € 11,00 en € 9,50 voor leden van Bibliotheek Idea

 

Meer informatie en/of reserveren