Wandel mee langs markante Zeister locaties, word wijzer over de historie van elk gebouw, geniet van kleine concerten en bezoek de unieke tentoonstelling van De Zilver-Kamer.

Muziek en stadshistorie
Jonge, talentvolle professionals die deelnemen aan de masterclasses geven op vrijdagmiddag 23 augustus drie korte concerten in Slot Zeist, de trouwzaal van het Gemeentehuis en Wijngaard Hoog Beek & Royen.

Tijdens de eerste week van de masterclasses selecteert artistiek leider Alexander Pavlovsky welke studentenensembles tijdens Rondo Zeist voor u zullen optreden. In diezelfde week wordt bepaald welk repertoire zij ten gehore gaan brengen tijdens deze intieme concerten. In elk geval spelen zij een selectie uit hun masterclassrepertoire. Het programma blijft dus een verrassing en wordt pas op de concertlocatie bekend gemaakt.

Voordat u geniet van deze concerten, vertellen leden van Gilde Zeist u iets over de historie van de trouwzaal en het Slot en geven vrijwilligers van de wijngaard een toelichting op hun activiteiten. Dit jaar kunt u vanaf 13.30 uur een tentoonstelling van de Zilver-Kamer Zeist bezichtigen.

De Zilver-Kamer
In de tijd tussen het afhalen van uw concertvoucher en het begin van Rondo Zeist kunt u in de receptie van Figi een zorgvuldig samengestelde collectie zilveren voorwerpen zien van Stichting De Zilver-Kamer. Er is een aantal topstukken aanwezig: een grote collectie zilveren taartscheppen, hotelzilver en het vaandel, het diploma, een aantal spelden en de foto van het Gerritsen & Van Kempen-mannenkoor (1929), plus de foto van de Gero-harmonie (1926-1929).

Vrijwilligers van De Zilver-Kamer zijn aanwezig om desgewenst toelichting te geven op de geëxposeerde stukken en de zilvergeschiedenis in Zeist in het algemeen. In de vorige eeuw was de zilverindustrie voor Zeist heel belangrijk. Fabrieken waren Gerritsen/Gerritsen & Van Kempen/Van Kempen & Begeer, Gerofabriek en Sola. Het betekende een grote stimulans voor de werkgelegenheid en de maatschappelijke ontwikkeling van de gemeente. De zilverindustrie maakte van Zeist in 1900 van een villadorp een industrieel dorp. De zilverfabrieken hadden befaamde ontwerpers in dienst waardoor de kwaliteit van het zilverwerk hoog was en het had zijn uitstraling op andere culturele gebieden in Zeist en omgeving.

De expositie van Stichting De Zilver-Kamer zal te zien zijn in Figi gedurende de maanden juli, augustus en september en is een bezoek meer dan waard! Het vaandel is alleen te zien tijdens de Zeister Muziekdagen.

Wanneer u graag tussen 17 en 31 augustus een zilveren voorwerp wilt laten beoordelen door de expert van Stichting De Zilver-Kamer, dan vragen wij u om een e-mail te sturen naar: info@zilverkamerzeist.nl, zij maken dan een afspraak met u.

Carrousel
Om iedereen in de gelegenheid te stellen de verhalen van de gidsen en de muziek goed te kunnen horen, worden bezoekers in drie groepen verdeeld die elk op een van de locaties zal starten. Daarna draaien de groepen als in een carrousel rond naar de volgende locatie. U begint dus bijvoorbeeld in Slot Zeist, wandelt vervolgens naar het Gemeentehuis en eindigt bij Wijngaard Hoog Beek & Royen.

Tussen 13.30 en 14.30 uur kunt u uw e-ticket inruilen voor concertvouchers en uw persoonlijke concertroute bij de infobalie van de Zeister Muziekdagen in Hotel Theater Figi, hoofdsponsor van Rondo Zeist. De concertserie start om 15.00 uur.

 

Meer informatie en/of reserveren