Ze lopen verleidelijk door de zaal, een beetje brutaal, heupwiegend en je schalks aankijkend, een sjaal achter zich aan slepend. Dan hoor je geknip van vingers, en lonken ze schouderwiegend op de swingende klanken van ‘All that Jazz’. De dames, of moet ik zeggen meiden al zijn ze misschien niet de jongste, van Poly Hymnia studeren het repertoire in dat ze zullen brengen op de Open Monumentendag in de Broederkerk.
Opera De Parelvissers
Ook voor de zangers van Poly Hymnia is corona een breuk geweest. Ze hadden de muziek van de opera De Parelvissers al volkomen in de vingers en waren bezig met de laatste afrondingen voor de jaarlijkse, grote voorstelling toen de lockdown werd afgekondigd. In juni 2020 zijn ze weer begonnen met het plan een kleiner concert te geven. Dat concert stond gepland voor oktober, maar toen kwam lockdown nummer twee….
Poly Hymnia is een gezelschap, dat zich onder leiding van dirigent Michiel van Laarhoven toelegt op muziektheater. Dus een opera, operette of musical, maar ze blijven niet staan bij alleen de muziek, maar beelden het verhaal ook uit in een theatersetting. Dat houdt ook in dat je de muziek uit het hoofd zingt en niet van blad, zoals in een koor meestal gebruikelijk.
Professionele regisseur
Voor een voorstelling studeren ze eerst de muziek in en daarna komt rond december de toneelkant aan bod. Daarvoor werkt Poly Hymnia met een professionele regisseur. Deze komt meteen met stevige ideeën hoe de voorstelling er uit moet zien. Er wordt hier en daar wel een beetje geïmproviseerd, maar dat is niet de eerste opzet. De regie voor De Parelvissers wordt gedaan door Machteld van Bronkhorst, die ook met professionele gezelschappen werkt.
Voor de dragende rollen uit een stuk worden professionele zangers gevraagd. De decors en kostuums worden door de koorleden zelf gemaakt of verzameld. Voor licht en geluid maakt men gebruik van de technici van het Figi-theater, de plek waar alle grote voorstellingen plaatsvinden. De muziek wordt daarbij uitgevoerd door een eigen orkest, bestaande uit professionele musici en vergevorderde amateurs, die vaak al jarenlang meewerken aan de producties van Poly Hymnia.
Het ‘koor’ is bijna een jaar bezig met het instuderen van een voorstelling. Men begint in het voorjaar, meteen na afloop van het jaarlijks optreden, in december komt er het spelen (met de solisten) bij. Voorafgaand aan het optreden in april of mei wordt ook 5 à 6 keer gerepeteerd met het orkest.
Generale repetitie in Figi
Dan verhuist het hele gezelschap naar Figi. Hier worden decor en licht opgebouwd en twee generale repetities gehouden. Na een week lang hard werken volgen dan de voorstellingen op vrijdag en zaterdag. Daarna wil iedereen meestal MEER! En direct na de after party de week daarop wordt er meteen gestart met de volgende productie.
Poly Hymnia heeft 22 vaste leden en een aantal projectleden – leden dus, die voor een project inschrijven. De repetities zijn op maandag van 20 – 22.30 uur nu even in de Boskapel, maar men hoopt zo spoedig mogelijk weer terug te keren naar de muziekkelder van het Kunstenhuis, dat de thuisbasis van het gezelschap is. Wil je genieten van wat Poly Hymnia doet? Kom dan op 12 september naar hun concert in de Broederkerk of sfeer proeven/voorzichtig meedoen op de open repetities op 13 en 20 september. Wie weet zing je wel mee met de Parelvissers op 28 en 29 januari 2022!
Meer informatie
Bekijk de website van Poly Hymnia of hun Facebookpagina.
Dit is een bijdrage van gastredacteur Flox den Hartog Jager voor Cultuur in Zeist.