Door: Flox den Hartog Jager 

Jelte van Dijk financierde zijn studie door viool te spelen in een feestorkest in Rotterdam. Het orkest speelde dansmuziek en trad op tijdens feesten en partijen. De naam van het orkest wisselde en werd bepaald door het feestje en de opdrachtgever die de muzikanten inhuurde. Na zijn afstuderen maakte Jelte carrière in een heel andere tak van sport, maar bewaarde al die jaren alle muziek die hij ooit met het orkest gespeeld had. Een kast vol. En tja, wat doe je met al die muziekpartijen jaren later?

Je richt, omdat je het niet kunt laten, toch weer een bescheiden orkest op, bestaande uit Jelte van Dijk en Carla Westhof (viool), Wendela Lensvelt op altviool en cellist Frank Pameijer. Michiel van Laarhoven vraag je als pianist, als zangeres Karen Levin en natuurlijk speelt Jurrian Snoek percussie om het geheel te ondersteunen met een swingende beat. 

Het was dat orkest, dat afgelopen zaterdag de dag afsloot in de bibliotheek in Zeist met muziek om op te dansen en om mee te wiegen, muziek zoals vroeger gespeeld werd in Parijse cafés en de Weense salons. De orkestleden hadden de hele dag mogen repeteren in een studio van het Kunstenhuis en gaven nu als een muzikaal cadeautje een aanstekelijk concertje in de leeshoek. Het orkest zelf zag het meer als een openbare repetitie, maar voor mijn oren klonk de muziek al goed, gespeeld met veel speelplezier en flair.

Er kwam muziek in veel verschillende stijlen voorbij – van een klassiek stuk als de Hongaarse dans van Brahms werd soepel overgeschakeld naar een liedje dat Karen Levin zong uit de musical Moulin Rouge. Het repertoire van dit nieuwe orkest met de ontspannen naam A Lazy Afternoon bestaat vooral uit liedjes uit de jaren 20 tot 50 van de vorige eeuw, uit musicals, uit the American Song Book (denk aan Gershwin,  Sinatra en Ella Fitzgerald), chansons, dansmuziek en swing.  Ik moest denken aan ballrooom dancing zoals te zien en te  horen in oude zwart-wit films van Fred Astaire,  maar ook aan de eerste jaren van het salonorkest van André Rieu.

Heerlijke omlijsting van een feestje en dat is precies waar u het orkest, A Lazy Afternoon, voor in kunt huren. Wilt u daar gebruik van maken bel dan met Jelte – tel. 06-20398725.


Dit is een bijdrage van gastredacteur Flox den Hartog Jager voor Cultuur in Zeist.