Op zaterdag 18 januari 2020 vindt het jaarlijkse Barok op Zaterdag plaats in Slot Zeist. Tegelijk wordt hiermee de feestelijke opening gehouden van het nieuwe expertisecentrum Oude Muziek van KunstenHuis Muziekschool De Bilt-Zeist! Overdag worden er workshops en lezingen gegeven en de ensembles zullen de dag afsluiten met een concert. Voorafgaand staat de hele week in het teken van de lancering van het nieuwe centrum KunstenHuis Oude Muziek. De lessen op de muziekschool hebben renaissance en barok als thema en er vinden diverse bruisende activiteiten plaats.

Barok Op Zaterdag (BOZ) is een jaarlijks terugkerend evenement in Zeist, bedoeld voor ensembles bestaande uit gevorderde amateurs en semi-professionals. De workshops die deze dag gegeven worden zijn bedoeld voor ensembles die meer willen weten over de muziek en speel- en zangtechnieken van renaissance, barok of de klassieke periode. Naast diverse workshoprondes waarin wordt lesgegeven door professionele experts, zijn er inspirerende lezingen.

De dag staat in het teken van de feestelijke lancering van het nieuwe expertisecentrum KunstenHuis Oude Muziek. Er is namelijk een geheel nieuw team van docenten geformeerd in Zeist en De Bilt, allen specialist op het gebied van oude muziek.

Thema
Het thema is ensemblespel, want dat is de voornaamste doelstelling van dit centrum: het stimuleren van oude muziek in ensembleverband voor de gevorderde amateur. De deelnemers aan deze dag zullen dit keer dan ook de hoofdpersonen zijn.

Speciale gastdocente is zangeres Lucia Meeuwsen. Daarnaast houdt Thiemo Wind, bekend als musicoloog en muziekjournalist, zijn betrokkenheid bij het Orkest van de Achttiende eeuw als musicologisch adviseur en zijn publicaties rondom oude muziek, een vlammend betoog over:

Aus Liebe, uit liefde: op zoek naar het juiste tempo
Spelen musici samen, dan is het wel zo handig als zij hetzelfde tempo kiezen. Maar wat ís het juiste tempo, bestáát dat? Thiemo Wind neemt u mee naar de beroemde aria ‘Aus Liebe’ uit Bachs Matthäus Passion. Aan de hand van luistervoorbeelden, musicologisch onderzoek en eigen speelervaringen komt hij tot de conclusie van – inderdaad – een tempo giusto, een ‘juist’ tempo. Maar of dit het tempo is waarin de aria gewoonlijk wordt uitgevoerd…?

Programma
Ensembles wordt gevraagd in ieder geval twee stukken in te studeren en krijgen op deze dag tenminste drie keer les van tenminste twee verschillende docenten. Ieder ensemble heeft een eigen zaal en krijgt aldaar les. Het globale dagschema ziet er als volgt uit:

09:30 – Ontvangst in Slot Zeist
10:00 – Eerste lesronde
11:15 – Tweede lesronde
12:30 – Extra workshop voor iedereen n.n.t.b.
13:15 – Lunch
13:45 – Lezing Thiemo Wind
14:15 – Derde lesronde
15:30 – Vierde lesronde
17:00 – Borrelconcert
18:15 – Diner
19:30 – Concert deelnemende ensembles
21:30 – Einde

Kosten en inschrijven
Deelname kost € 75,- en is inclusief koffie, thee en een eenvoudige lunch. Ensembles die oude muziek op hun repertoire hebben, kunnen zich vóór 1 januari 2020 inschrijven via deze link. Wie in het Slot Zeist ook het avondeten, bestaande uit een Indisch buffet met nasi, vegetarische curry, mihoen en kip ketjap wil nuttigen, kan daar een apart ticket voor kopen (à € 15,-). Let op: geef voor 10 januari eventuele dieetwensen door via muziek@kunstenhuis.nl.

Toehoorder
Als toehoorder kunt u de coaching-sessies, repetities, lezingen op zaterdag bijwonen en genieten van hoog niveau Barokmuziek. De kosten voor de gehele dag (passe-partout) zijn € 15,- per persoon. Indien u enkel het avondconcert wilt bijwonen, betaalt u € 10,-. U kunt er ook voor kiezen het diner bij te wonen (à € 15,-). Let op: geef voor 10 januari eventuele dieetwensen door via muziek@kunstenhuis.nl. Bestel hier uw kaarten.

 

Meer informatie en/of reserveren