door Flox den Hartog Jager

Eigenlijk was ik van plan om naar een repetitie van Toneelgroep West-End te gaan om kennis te maken. Maar…. Corona. De groep heeft zelf ook behoorlijk veel last van Corona, want in april 2021 zou het 50-jarig bestaan worden gevierd met een bijzondere jubileumproductie en feestelijkheden daaromheen. Maar de repetities hebben maandenlang stilgelegen en zijn pas in september weer hervat. En nu…. nu is wéér alles gestopt.

Het driekoppig bestuur heeft in de lockdown periodes de leden wel een paar maal gebeld met de vraag hoe het met ze ging, want de groep is hecht en voor alle leden belangrijk.

WestendElk jaar in september begint de groep met het repeteren van de grote productie, die steeds in april wordt opgevoerd in Figi. West-End speelt vooral moderne stukken van hedendaagse toneelschrijvers. Voorzitter Daniël Claas noemt het genre tragikomedie: realistische stukken met diepgang maar ook een komische noot of luchtige drama’s, maar benadrukt dat het niet gaat om kluchten of blijspelen. Er wordt geoefend onder leiding van een regisseur. Daarvoor huurden ze jarenlang wisselend een amateurregisseur of een professional in, maar de laatste jaren zijn het toch vaak vak regisseurs, want zij kunnen meer uit de spelers halen. Voor de jubileumproductie zijn ze in zee gegaan met een jonge, vrouwelijke regisseur. Ze kijkt met een frisse blik naar de rollen én de spelers.

Voor eenakterfestivals als het Baarns Eenakterfestival of de Zeister Dag der Kunsten speelt de groep in kleinere bezetting (2 tot 4 personen). Dan neemt een van de leden de regisseurstaak op zich. Omdat de leden drukbezette mensen zijn, blijft het aantal eenakters dat men speelt steeds beperkt tot een paar.

WestendAls ik Daniël vraag wat zijn club bijzonder maakt, wordt hij enthousiast en zegt dat de groep vooral voor kwaliteit wil gaan. Toneelspelen is voor hen meer dan lol maken en zeker niet vrijblijvend ook al is het een vrijetijdsbesteding. Ze willen echt het maximale eruit halen dat erin zit. Daarbij blijft het niet bij spelen alleen, want ook alles daaromheen als het maken van decors, kostuums, het licht, geluid, de fondsenwerving en de PR wordt door de groep gezamenlijk opgepakt. Voor elke voorstelling is er een productieleider, die alle taken beschrijft en de leden trekken die taken die ze het beste liggen naar zich toe. Zo wordt elke voorstelling door alle leden samen gedragen.

West-End bestaat uit een veertiental leden, die zeker niet alleen uit Zeist komen, maar ook uit de plaatsen daaromheen. Nieuwe leden zijn welkom. De groep is vooral op zoek naar mannen, want de verhouding man-vrouw is nu wat scheef. Meestal weten nieuwe leden snel of de groep bij hen past. Er wordt gerepeteerd op maandagavond van 20.00 – 22.00 uur in de Brede School Kerkebosch aan de Graaf Lodewijklaan 1. Lijkt het je wat? Neem dan even contact op met Daniël Claas via de website. Sfeer proeven en up to date blijven kan op de Facebookpagina.

Ik hoop natuurlijk dat de jubileumvoorstelling op zaterdagavond 24 september en zondagmiddag 25 september WEL door kan gaan. West-End speelt dan in Figi “Onze Straat” van Nathan Vecht. Ik zit in ieder geval op de eerste rij!


Dit is een bijdrage van gastredacteur Flox den Hartog Jager voor Cultuur in Zeist.