Donderdag 31 oktober om 15.00 uur opent de heer Marcel Fluitman, Wethouder van Cultuur van de gemeente Zeist, de tentoonstelling: ‘Het silver der kleijne luijden’. Tinnegieterijen in Zeist in de vorige eeuw in het Historisch Informatie Punt (HIP) in het gemeentehuis van Zeist.

De expositie gaat over de tinnegieterijen in Zeist vanaf midden 18e-eeuw. Voor velen een verrassing de combinatie Zeist-tin.

Er zijn twee periodes te onderscheiden en wel 1758-1853 en 1923-1993. In de eerste periode kende de Evangelische Broedergemeente een tinnegieterij. De tweede periode begint met de tinnegieterij van de Gerofabriek (1923-1954). Fraai vormgegeven voorwerpen door kunstenaars zijn toen geproduceerd.

In het kielzog van de Gerofabriek ontstonden er kleinere tinnegieterijen. Soms werden zij door oud-medewerkers van de Gerofabriek opgericht. Zelfs Gerritsen & Van Kempen (1936-1938) waagde zich eventjes aan het produceren van tinnen memorabilia voor gebeurtenissen in het Koninklijk Huis. Geëxposeerd zal worden uit de eigen collectie en bruiklenen van Zeister tinnegieters. 

De tentoonstelling is tot 31 januari te bekijken in de publiekshal van het gemeentehuis van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur. Toegang is gratis.

Meer informatie en/of reserveren