AgendaLiteratuur & Lezing

Lezing over Martinus Nijhoff

By 29 december 2022 No Comments

Wie de A2 naar het zuiden van ons land neemt rijdt bij Zaltbommel over de Martinus Nijhoffbrug. ‘Ik ging naar Bommel om de brug te zien’ ís de openingszin van het gedicht ‘De moeder de vrouw’ van Martinus Nijhoff en behoort tot het collectieve geheugen van de poëzieliefhebber.

Nijhoff was een van de eerste moderne dichters van de twintigste eeuw. De bundels van Nijhoff hebben een verstrekkende invloed gehad op de Nederlandse poëzie, die hij op ingrijpende wijze vernieuwde. De invloed van de dichters van Tachtig hoorde daarmee tot het verleden. Nijhoff was als geen ander in staat om een gecompliceerde thematiek in eenvoudige taal te vatten. Hoewel Nijhoff veel heeft geschreven is zijn poëzie slechts een beperkt onderdeel.

Hij schreef ook toneelspelen en daarnaast was hij vertaler, criticus en essayist. Hij ontving de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. In deze presentatie vertelt Wim Kozijn over zijn leven en werk en illustreert dat met foto’s en zijn gedichten. De besproken gedichten worden vertoond op een groot scherm zodat iedereen ze mee kan lezen. Organisatie: ASZ i.s.m. Literair Zeist.

Meer informatie en/of reserveren