door Flox den Hartog Jager
foto’s: Maarten J. Eykman en Patrick van Gemert

Een van de leukste (amateur)kunstfestivals is Gluren bij de Buren. Want wie wil dat nu niet: eens binnenkijken bij de huizen in je straat en kennismaken met buren terwijl je ook nog verwend wordt met een optreden van een half uurtje door een zanger, een ensemble of een pianist. Licht of klassiek, muziek of verhaal, theater of cabaret, het kan tijdens deze dagen allemaal en als je geluk hebt, dan wordt zo’n huis ook nog aangekleed met werken van een beeldende kunstenaar. Kortom: als toeschouwer ben je even compleet weg van de wereld, ondergedompeld in kunst en dat ook nog op loopafstand en voor( bijna) niets, want er geldt pay what you can.

In Zeist wordt het festival sinds 2019 georganiseerd door Paulien van der Klij. Zij raakte enthousiast toen ze zo’n festival in Zutphen bezocht. Ze zegt daarover: ‘het was zo’n warm en bijzonder welkom in een stad die ik nog niet kende, dat ik besloot om dit festival naar Zeist te halen als ik tijd had’.  In 2019 was het zover! Ze nam contact op met Stichting de Bühne, die in 2008 startte met Gluren bij de Buren in Amersfoort. De Stichting ondersteunt in 23 gemeenten het huiskamerfestival met de organisatie op de achtergrond, de promotiematerialen en website en facebook. Inmiddels is er ook een zomers zusje van het festival: Struinen in de Tuinen, dat in zo’n 15 gemeenten plaatsvindt.

In Zeist was de eerste editie in 2019 meteen een succes. In 50 huiskamers was er drie keer een act van een half uur en bezoekers waren er genoeg. Ook ik -net verhuisd van de Bilt naar Zeist- ging kijken bij mijn nieuwe buren. En toen kwam Corona……… en werden de volgende edities van het festival overgeslagen. Maar: het buitenfestival Struinen in de Tuinen ging in september 2021 gelukkig wel door in 25 Zeister tuinen.

Paulien is voor de editie op zondag 13 februari 2022 hard op zoek naar nieuwe locaties en gastheren/gastvrouwen en natuurlijk naar creatievelingen, die een act willen verzorgen. Heb je stiekem professionele aspiraties??? Dit is een prima gelegenheid om podiumervaring op te doen! Ook mensen die een leuk verhaal hebben over hun passie of hobby kunnen dit jaar een podium krijgen. Aanmelden kan tot 1 januari.

Natuurlijk heeft de stichting Bühne een Coronabeleid en houdt ze zich aan de regels van de overheid. Mocht het festival in februari toch niet door kunnen gaan dan zal het verplaatst worden naar de zomer.

Voor vragen en/of opmerkingen, of als je je wilt aanmelden kun je contact opnemen met Paulien van der Klij: tel. 06-12550533 of via Zeist@glurenbijdeburen.nl.


Dit is een bijdrage van gastredacteur Flox den Hartog Jager voor Cultuur in Zeist.