Appeltaartconcerten zijn informeel, laagdrempelig, feestelijk en ontroerend. Met deze activiteit van Gouden dagen Idea willen wij mensen samen naar de mooiste klassieke muziek laten luisteren.

“We willen ons publiek raken en ontroeren. De Appeltaartconcerten zijn ook een bijzonder moment om met elkaar in contact te zijn. En wij menen dat het hebben van mooie, gedeelde ervaringen bijdraagt bij aan een zinvol leven.” Vertelt Michiel. De musici spelen met name voor mensen die niet vanzelfsprekend (meer) naar concerten gaan.

Grootmoeder
Michiel Holtrop is oprichter en artistiek leider van de Stichting Appeltaartconcerten. Hij zorgt elk seizoen voor een nieuwe concertreeks, stelt het programma van elk concert samen, nodigt musici uit en speelt zoveel mogelijk ook mee.

“Dit is het zinvolste werk voor een musicus: om de mooiste klassieke muziek te spelen voor dankbare (en soms heel zieke) mensen,” zegt Michiel.  Mijn grootmoeder is de aanleiding geweest van onze succesvolle Appeltaartconcerten. Voor haar was muziek ook belangrijk: ze zong in een koor en kwam vaak naar mij luisteren toen ik studeerde aan het conservatorium. Apetrots was ze! En ze betaalde mee aan mijn prachtige altviool (gemaakt door Max Moller in 1954). Toen ze later achteruit ging besloot ik voor haar en haar medebewoners van de zorginstelling een concert te geven. Iedereen was ontroerd. Ook mijn grootmoeder, die mij overigens niet meer herkende. Maar we raakten vele snaren en het werd een geweldig succes.

Sindsdien speel ik met mijn collega’s uit het Nederlands Philharmonisch Orkest jaarlijks tientallen concerten voor bijzondere doelgroepen.

Appeltaart
Uiteraard wordt er in de pauze appeltaart geserveerd. De appeltaart staat symbool voor de veilige, warme sfeer van de concerten. De klassieke muziek komt in deze sfeer goed tot hun recht. Ook voor de musici zijn de Appeltaartconcerten bijzondere gebeurtenissen. Zij hebben hier direct, persoonlijk contact met het publiek.

Dementie
Voor ouderen met dementie kan muziek heel belangrijk zijn. Als met taal communiceren niet meer gaat, kan muziek vaak nog wel een positief effect hebben. Onze concerten brengen vaak rust en een aandachtige sfeer. En muziek kan herinneringen en emoties oproepen.

Gouden Dagen
Meer informatie over Gouden Dagen kunt u lezen op de speciale website

Meer informatie en/of reserveren