De kindertentoonstelling Verzetsmuseum Junior stond van 16 januari t/m 24 januari in Zeist. In een trailer ontdekten leerlingen uit het primair onderwijs het verhaal van Eva, Jan, Nelly en Henk. 15 klassen van 8 verschillende basisscholen hebben zich aangemeld om met leerlingen uit groep 7-8 naar de trailer te komen.

In de vrachtwagen gingen deze leerlingen terug naar het jaar 1940: Nederland is bezet door nazi-Duitsland. In vier verschillende huizen gingen ze, met een opdrachtenboekje in de hand, op zoek naar voorwerpen, foto’s, documenten en de daarbij behorende verhalen. Zo ontdekten zij de waargebeurde oorlogsverhalen van de Joodse vluchteling Eva, het Nederlandse NSB-meisje Nelly,  Jan met ouders in het verzet en Henk uit een alledaags gezin.

De kinderen gingen daarnaast aan de slag in kunstworkshop onder leiding van een docent van het KunstenHuis. Daarin verbeelden de kinderen hun idee over vrijheid en bezetting middels de metafoor van een vogel. De vogels zijn binnenkort te zien zijn in het gemeentehuis en de bibliotheek.

Het project kwam tot stand in samenwerking met het Geheugen van Zeist, Bibliotheek Idea Zeist en het KunstenHuis de Bilt-Zeist en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Zeist en comité 4-5 mei Zeist.

Met het Verzetsmuseum Junior op Wielen wordt de aftrap gegeven van een breed scala aan activiteiten in Zeist rondom de viering van 75 jaar bevrijding.