Op basis van persoonlijke documenten geeft Escher in de film, in zijn eigen woorden, een zeer aangrijpend en persoonlijk beeld van zijn leven met al zijn angsten, twijfels, successen en zijn verwondering en natuurlijk met ‘zijn’ visie op zijn eigen werk.

‘Ik ben bang dat er maar één persoon in de wereld is die een echt goede film van mijn werk kan maken; ik zelf.’ schreef Escher in 1969 aan een Amerikaanse verzamelaar van zijn werk. En dat is precies wat Escher in de film ‘Het oneindige zoeken’ doet: hij is de regisseur, niet letterlijk maar symbolisch. Escher was namelijk naast een visionair grafisch kunstenaar ook een scherp waarnemer die zijn observaties in honderden brieven, artikelen, dagboeken, lezingen en catalogi beschreef.

De bioscoop bezoeker ziet de film door de ogen van Escher zelf, de camera is Escher en hij neemt ons bij de hand op reis door zijn leven. Hij legt uit wat hem zo fascineerde in Italië waar hij bijna 20 jaar woonde. We volgen hem op zijn trektochten door de bergen van Italië, Zwitserland en Spanje op zoek naar inspiratie. Zijn bezoek aan het Alhambra zal een keerpunt in zijn leven blijken en later leiden naar de werken die eerst Amerika veroverde en later de hele wereld.

Door in de huid van Escher te kruipen leren we deze geweldige grafische kunstenaar kennen en begrijpen. Unieke persoonlijke foto’s en filmfragmenten geven samen met zijn eigen woorden een enorme diepgang aan deze film.

Hoewel in zijn tijd vaak door kunsthistorici verguisd is Escher een kunstenaar van wereldfaam. 44 jaar na zijn dood vertelt Escher zijn persoonlijke verhaal en komt de mens Escher uit de schaduw van zijn werk tevoorschijn.

Kunst in Beeld
Het tweede seizoen van de filmcyclus Kunst in Beeld. Een enthousiaste samenwerking tussen Galerie Kortom, de culturele vleugel van Slot Zeist en Figi. Een mooi programma van 10 films en documentaires over kunst en kunstenaars op (bijna) iedere tweede woensdagavond van de maand in filmtheater Figi.Tom Gijsen van Galerie Kortom heet de beeldende kunst- en filmliefhebbers voorafgaande aan de film van harte welkom in filmtheater Figi en geeft een korte inleiding.

Meer informatie en/of reserveren