Cultureel Zeist kwam Vrijdag 16 december samen in het Beauforthuis in Austerlitz. Het was een evenement voor de cultureel betrokken Zeistenaar. Als iemand wilt weten wat er gaat gebeuren in Zeist, dan is dat de plek. De mensen die daar waren, zijn dan ook volop aan het netwerken geslagen. Al draaide het die avond om kunst en cultuur.

De presentator van de avond was Gerard Bunnik, beleidsadviseur kunst en cultuur in Zeist. Hij heeft een flinke vinger in de pap van cultuur. Zijn presentatie daarentegen stond haaks op dat beeld. Hij was namelijk niet statig. Zijn verhaal bracht hij met humor, nonchalance en in ‘gewone’ taal. Als de sprekers op en af het podium stappen is het niet ongemakkelijk, omdat hij het woord ondertussen voert. Hij roept Lidwien op en de avond gaat van start.

Culturele diversiteit door Lidwien Vork

Veel geld, werk en onderhoud wordt er gestoken in nieuwe projecten. Het gaat namelijk goed met het Beauforthuis. Mensen uit Zeist weten het vinden. Ze vertelt dat veel projecten al zijn uitverkocht, maar nog niet alles.

Lidwien vertelt over het belang van het een divers aanbod. Zo komt er bijvoorbeeld een Open Bak. Dat houdt in dat zij een podium gaan geven aan allerlei kunsten en culturen. Het is de bedoeling om andere bevolkingsgroepen een stem te geven. Zo ook aan jongeren. Een wedstrijd wordt georganiseerd waarbij jongeren het beste lied te schrijven. Het is de bedoeling dat ze dan minder muziek van anderen gaan spelen en meer iets van henzelf. Net zoals vorig jaar wordt Brownie Dutch een jurylid.

Ook zal het Beauforthuis de Koffer met Hoop organiseren. Dat omvat een middag waarbij allerlei kunstvormen samenkomen, gebracht en gecreëerd door mensen van allerlei achtergronden. Een voorbeeld daarvan is een toneelproductie in samenwerking met vluchtelingen. Ook komt er een nieuwe vertelling van Mattheüs in samenwerking van gelovigen. Het Beauforthuis heeft een divers aanbod met voor menig wat wils.

Kunstbeurs Shelter 611 Park vliegbasis Soesterberg door Koen Wilgenhof

Een week van tevoren is Koen aangewezen dat hij een verhaaltje moest vertellen, grapt hij vooraf. Zijn verhaal is dan ook niet lang.

De filosofie achter de Kunstbeurs is dat de kunstenaar zijn broek op zou moeten kunnen houden. Het is dan ook een beurs voor en door kunstenaars. De vliegbasis is nu beschikbaar voor evenementen en is volgens Koen een mooie locatie voor de beurs. De basis biedt veel ruimte en is makkelijk te bereiken.

De Kunstbeurs is kunstenaarvriendelijk. De meeste beurzen vragen namelijk veel geld om er te staan. Deze beurs is laagdrempelig en het is de bedoeling dat het een podium is voor kunstenaars die hun kunst goedkoper kunnen verkopen omdat het minder kost om er te staan.

De Kunstbeurs vindt plaats in het Pinksterweekend.

Het Internationale Lichtkunstfestival door Meggie van Dijk

Voor het Beauforthuis was een voorproefje al te zien. Een soort grote lichtgevende paardenbloemen groeten de mensen die het Beauforthuis tegemoet lopen. Het Internationale Lichtkunstfestival komt namelijk naar Zeist. Meggie van Dijk vertelde er over:

‘Het festival vindt plaats op allerlei plekken in Europa. Na allerlei kastelen als achtergrond te nemen is nu slot Zeist gekozen. Van tien tot negentien januari is elke avond lichtkunst te zien.’

Maggie benadrukt dat het festival duurzaam wordt. De paardenbloemen buiten het Beauforthuis zijn van recyclebaar plastic. Ook gaan kinderen flessen knippen in de vorm van bloemen. Deze bloemen worden van petflesjes verwerkt. Op die manier wordt het Internationaal Lichtkunstenfestival een feest voor iedereen.

Voor theater Beauforthuis was er al een voorproefje te zien van de lichtshow bij slot Zeist

Dwarslopers door Gerrie Strik

Volgens Gerrie is de Vrije Hogeschool nog niet zo bekend wegens de locatie. Sinds een paar jaar zit de school op een andere locatie dus is het tijd is om de hogeschool eens te leren kennen. De hogeschool is een broedplaats van de kunsten. Jongeren worden opgeleid tot verantwoordelijke leiders. Ze leren om via de kunsten en wetenschap ideeën te realiseren die er voor hun toe doen.

De school organiseert het Dwarslopersfestival om jongeren te bereiken. ‘’Hoe anders,’’ grapt ze. Dit is derde keer dat het georganiseerd wordt in Idea. Het festival hoopt veel jongeren aan te trekken. Zeist omvat namelijk volgens Gerrie niet alleen ouderen. Dat zou het aanbod van evenementen moeten reflecteren.

De hogeschool hoopt met het festival ook nog een ander doel te bereiken. De aarde moet worden gered. Veel moet er nog gebeuren. Zo wordt er aan iedereen die het festival bezoekt gevraagd om een boom te planten.

Het agenda van het festival staat nog niet vast. Ze zijn nog op zoek naar mensen om het programma te vullen. Als u een talent of een passie heeft dat op het podium thuishoort dan kan u zich nog aanmelden.

Het Dwarslopersfestival vindt plaats op 14 maart.

 De cultuurmakelaar Casper Broekaart

Onze eigen Casper vertelde over cultuur in Zeist in het algemeen. Hij noemde wat ontwikkelingen die opvallen.

Allereerst is er nu een gastredacteur bij cultuurinzeist.nl. Hij schrijft deze reportage, en andere artikelen over cultuur en kunst in Zeist. Misschien, als de stage bevalt kan er gewerkt worden naar een redactie studenten. (Je kunt je aanmelden.) Op deze manier kunnen er meer verhalen verteld worden.

Op 21 januari komt er een pop-up stadslab, en de nieuwe locatie van de volgende culturele café zal in een leeg pand plaatsvinden, liet Casper kort vallen.

Afsluiting

Biertjes, wijntjes en andere drankjes werden geklonken. De avond was namelijk ten einde. Rood Adeo eindigde het optreden met een optreden waar mensen voor stil vielen. Een paar mensen wilden de ander al benaderen maar de meeste mensen wilden nog even luisteren dus ging dat niet. Rood Adeo werd passend beschenen met een sfeervol, rood licht.

Casper noemde de avond een succes. Cultureel Zeist werd nog even gevierd en de avond was mooi. De mensen gingen pratend naar huis en sommigen keken al uit naar het volgende cultureel café.

Dit is een artikel geschreven door gastredacteur Youri Bakker. Wil je zelf gastredacteur worden voor cultuurinzeist.nl? Mail dan info@cultuurinzeist.nl.