donderdag 20 juni 2024 | 14:30 - 16:30

Wat beweegt de aarde?

Torenlaan Theater, Torenlaan 38 in Zeist
Categorie
Natuur
Meer info

ASZ-lezing door Prof.dr. Läslo Evers. Deze lezing gaat over het meten en interpreteren van alles wat de aarde mogelijk beweegt.

De aarde trilt als gevolg van aardbevingen. Deze kunnen van natuurlijke origine zijn en ook door de mens opgewekt worden, bijvoorbeeld door gaswinning. Deze opgewekte trillingen worden gevoeld en kunnen tot schade leiden. De bronnen van deze trillingen worden geïdentificeerd met metingen. Niet alleen bronnen in de vaste aarde leiden tot voelbare trillingen ook supersone straaljagers die door de geluidsbarrière kunnen gevoeld worden. Door trillingen in beide media te meten, kan onderscheid gemaakt worden. Wereldwijd worden deze technieken toegepast ter verificatie van het kernstopverdrag.

Läslo Evers (51) is hoofd van de vakgroep Seismologie en Akoestiek van Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut en hoogleraar aan de TU Delft. Hij heeft Geofysica gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en is gepromoveerd aan de TU Delft.

Kaarten à € 6,-. (excl. consumptie) zijn verkrijgbaar via www.seniorenzeist.nl of in het Torenlaan Theater op dinsdagmiddag van 15.00-16.00 uur.

Delen op