donderdag 22 februari 2024 | 19:30 - 21:30

Speuren naar leven in het heelal

Bibliotheek De Klinker, Markt 1, Zeist.
Categorie
Cultuur
Duurzaam
Meer info

Prof. Henny Lamers (Sterrenkundig Inst. UU en UvA) zal op een begrijpelijke wijze en met veel mooie beelden laten zien wat we weten over het ontstaan van leven op aarde en vertellen over de zoektocht naar exoplaneten en leven in het heelal. De nieuwste ontdekkingen komen ter sprake.

Prof. Henny Lamers geeft een lezing getiteld: “Hallo, is daar iemand?” Speuren naar leven in het heelal. Zou er nog ergens in het heelal leven zijn of zijn wij de enigen? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen. Als er leven elders is, hoe zou het er dan uit kunnen zien? Zoals de marsmannetjes in stripfiguren met antennes in plaats van oren, of misschien wel heel anders: bijvoorbeeld reusachtig zwevende ballen slijm, of misschien nog veel gekker. We weten het gewoon niet.

Toch kunnen we uit het ontstaan van het leven op aarde al veel te weten komen over de noodzakelijke voorwaarden voor leven en niet alleen voor aardachtig leven! Er zijn op aarde levensvormen gevonden die wel heel bijzonder zijn en die aantonen dat zelfs onder extreme omstandigheden leven zich kan ontwikkelen. Als we die kennis nu eens toepassen op planeten? Er is volop gelegenheid om vragen te stellen en in de pauze kunt u zijn zogenoemde astroboekjes ad €5,= (contant) kopen en laten signeren.

 

Delen op