donderdag 18 april 2024 | 14:30 - 16:30

Joodse onderduikers in Zeist

Torenlaan Theater, Torenlaan 38 te Zeist
Categorie
Cultuur
Literatuur
Meer info

‘Dan komen angst en wanhoop aangeslopen’ is de titel van de lezing die Heleen bij 't Vuur en Gerrit van der Vorst geven over de Joodse onderduikers in Zeist.

Van der Vorst schreef eerder boeken over WOII in Noord-Limburg, waar hij een bijzondere interesse voor heeft, omdat zijn vader daar toen politieman was. In 2020 maakte hij met zijn partner Bij ‘t Vuur een papieren monument voor de honderden joodse onderduikers in Zeist. De titel is ontleend aan een dichtregel van Hanny Michaelis die in 1942 twee tot drie maanden ondergedoken zat in hun woning. Hun boek kreeg landelijke aandacht en had onverwacht grote gevolgen, bijvoorbeeld voor de lokale herdenking.

Inmiddels zijn er 100 nieuwe verhalen binnengekomen, en soms worden tachtig jaar na dato bijzondere ontdekkingen gedaan. Een presentatie over moed, verraad en arrestaties, met veel afbeeldingen en aandacht voor literatuur. Deze lezing wordt  door Literair Zeist in samenwerking met de Algemene Seniorenvereniging Zeist (ASZ) georganiseerd. Aanmelden/betalen online: www.seniorenzeist.nl. Geen internet? Kaartje kopen kan elke dinsdagmiddag van 15.00-16.00 uur in het Torenlaan Theater.

Delen op