donderdag 2 november 2023 | 14:30 - 16:30

ASZ-lezing door Prof.dr. Paul van Tongeren

Torenlaan Theater, Torenlaan 38, Zeist
Categorie
Cultuur
Meer info

De politieke discussie in ons land staat nu in het teken van de verkiezingen op 22 november. Brandende thema’s en belangen vragen om aandacht: armoede, huisvesting, veiligheid, zorg en onderwijs, migratie, milieuproblematiek, oorlog en meer. Wat betekenen die vraagstukken voor ons?

Filosofie neemt afstand, stelt vragen en beschrijft daardoor onderliggende patronen en problemen. En geeft zo een beter zicht op de discussie dan mogelijk is voor degene die zich in het heetst van de strijd begeeft en vast zit aan eigen gelijk en belang.  Welke opvattingen hebben politici en politieke partijen eigenlijk over wat burgers zijn en wat het verschil is tussen burgers en ‘de mensen in het land’? In de lezing worden dergelijke vragen belicht vanuit een fundamentele reflectie over de verhouding tussen feiten en daaraan toegekende betekenissen en in verband gebracht met actuele politieke discussies, zonder direct een stemadvies te geven.

Professor Paul van Tongeren (1950) was hoogleraar wijsgerige ethiek in Nijmegen, Leiden en Leuven. In de periode april 2021 – april 2023 was hij Denker des Vaderlands.

Delen op