donderdag 21 september 2023 | 14:30 - 16:30

Anna Maria van Schurmann

Torenlaan Theater Zeist
Categorie
Cultuur
Meer info

Lezing door Pieta van Beek over de eerste studente in Utrecht in 1636: Anna Maria van Schurman (1607 -1678). Vorig jaar werd haar 'Dissertatio' in het Rijksmuseum van Oudheden Leiden verkozen tot beste boek. Daarin betoogde zij dat vrouwen net zo geschikt zijn voor studie en wetenschap als mannen.

Pieta van Beek houdt een lezing over Anna Maria van Schurman, de eerste studente in Utrecht in 1636. Vorig jaar werd de ’Dissertatio’ van Anna Maria van Schurman (1607 – 1678) in het Rijksmuseum van Oudheden Leiden verkozen tot ’beste boek’. Daarin betoogde zij dat vrouwen net zo geschikt zijn voor studie en wetenschap als mannen. Een paar maanden later werd zij op de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis verkozen tot meest belangrijke historische persoon van Utrecht.

In haar lezing zal mevrouw van Beek stil staan bij het uitzonderlijke leven als kunstzinnige, geleerde, vrome, ongetrouwde en polyglotte vrouw.  Dr. Pieta van Beek is wetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht en Research Fellow aan de Universiteit van Stellenbosch. Sinds 1992 is zij bezig met het ontsluiten van het leven en werk van de veeltalige Anna Maria van Schurman Deze lezing wordt  door de Algemene Seniorenvereniging Zeist (ASZ) in samenwerking met Literair Zeist georganiseerd.

Delen op